Angstklachten

Volgens het kenniscentrum GGZ (Trimbos instituut) heeft ongeveer 10% van de bevolking last van enigerlei angststoornis en heeft maar liefst 19% hier ooit in zijn leven last van gehad. Klachten kunnen variëren van paniekaanvallen tot fobieën en obsessief-compulsieve stoornissen en gaan in de regel gepaard met een veelvoud aan lichamelijke klachten waarvoor geen directe medische oorzaak gevonden wordt.

De prognose voor behandeling is gunstig. Meer dan 70-75% is na een korte intensieve psychotherapie, al dan niet in combinatie met antidepressiva, klachtenvrij. Hoewel de eerste symptomen meestal rond de pubertijd zichtbaar worden is het niet ongewoon dat al in de vroege voorgeschiedenis beginnende tekenen zichtbaar zijn geweest. Verondersteld wordt dat er in een groot aantal gevallen een constitutionele kwetsbaarheid aan ten grondslag ligt. Vaak ook is er sprake van een onderliggend trauma waardoor het vermogen om te voelen, willen en je eigen koers te bepalen is verstoord. Zonder dat je er van weet hebt.  Meestal is er een innerlijk verbod op mogen weten, spreken en voelen. En zijn er geen woorden om te kunnen vertellen en spreken. Wat dan rest is angst zonder  reden. Tenminste geen reden die je bewust weet.

In mijn psychoanalytische behandeling is vooral daar aandacht voor. Om te begrijpen en woorden te vinden voor al die onduidelijke angsten die nooit eerder gesproken mochten en konden worden. Wat een soms pijnlijk zelf-bevragings en ontdekkings proces initieert dat niet onmiddelijk tot opluchting leidt.